Kaksis valpning, del IV

 

Lite dagbok

 

Text: Mimmi Kylemark

Det börjar välla ut lite här och där, mysigt!

9 september

Kaksi blir allt tyngre. Äggula på maten idag plus olja och vildsvin. Idag åt hon 3 x 2 dl och varenda smula gick ner. I morgon ska vi försöka oss på en skogspromenad så hon får lite mer motion. Hon ska ju orka med förlossningen. Kanske rör hon sig lite mer om hon får vara lös i skogen.

 

Tror att jag kände första sparken igår! Jättemysigt. Var bortrest över natten och min sambo ringde och var orolig för att Kaksi gick in och la sig under saker hela tiden, jag fick lugna den nervösa hussen. Hennes favoritställe just nu är in i garaget, över en liten halvvägg och sedan längst in under ladugården. Där skulle hon säkert gärna valpa om hon fick välja. Men vi har grymt stängt garagedörren för att undvika obehagliga överraskningar. Har också hört att man absolut måste ha tiken kopplad när det börjar närma sig eftersom hon kan smita iväg och valpa nån helt annanstans. Vore svårt att förklara för Maria som ska ha valparna. :-)

 

13 september

Vi har haft ett par dagar med matvägran. Jag har piffat till torrfodret med vildsavin, leverpastej, rökt skinka, äggula mm men inget har lockat Kaksi att äta. Idag har vi gått två promenader i skogen och hon är lite trög i magen. Slängde ut lite hundgodisar på gräsmattan tidigare i dag och de gick ner. Nu i kväll la jag hennes torrfoder i en form som jag stekte rostbiff i igår. Då åt hon upp alltihop plus några bitar vildsvin med linfröolja på. Så nu känner jag mig lite lugnare.


 

Temperatur
Började ta tempen på Kaksi i lördags. Än så länge ligger tempen på ca 38°. När valpningen närmar sig börjar hormonerna som styr dräktigheten och hormonerna som styr valpningen att bråka med varandra. Då sjunker kroppstemperaturen till 37° eller strax under. Då vet man att det troligtvis blir valpar inom ett dygn.

14 september, 07.30
Har varit uppe sedan 4.00! Kaksi bäddade och bäddade, rafsade i lakanen och sedan behövde hon gå ut. In igen och försökte bädda om men hon flämtade och var orolig så jag kunde inte somna om. Blev så stressad att jag tänkte det var lika bra att gå upp och ställa i ordning allt det där jag skrivit om. Ner och plockade fram våg, tvättlappar, anteckningsblock mm. Bäddade med tidningar i valplådan. Det står att tiken ska ligga i den i flera dar innan valpningen men jag kan ju inte gärna tvinga Kaksi att gå i den, det får jag väl göra när det blir dags. När jag ändå var uppe så passade jag på att sortera i pappershögar, vika tvätt, skura köksgolvet, tända eld i spisen - allt medans Kaksi sov lugnt på övervåningen. :-) Tur att inte hon är lika nervös som jag.

Nu har jag precis varit på promenad och sedan erbjudit Kaksi torrfoder med vildsvin och rå köttfärs, hon bara luktade på det och gick. Skall köpa kalvlever idag - lite rå lever brukar ju hundar tycka är oemotståndligt. Det står att tikar kan matvägra ett par dygn innan valpning men det ska ju vara 4 dygn kvar nu och hon har ju ätit dåligt i flera dagar nu. Man blir ju lite nervös för att valparna inte ska få det de behöver. Men jag antar att vargar inte heller har tillgång till mat hela tiden under dräktigheten.

Nu sover Kaksi i alla fall lugnt igen - och det tror jag att jag också ska försöka göra också ett par timmar. Sedan ska jag ringa till veterinären och kolla om tidsbeställning för att ta bort sporrarna på valparna. Hur jag nu ensam ska frakta alla valpar och Kaksi till veterinär på bästa sätt, men det ordnar sig väl.

 

En massa prylar som man behöver ha till hands under valpningen. En våg och en klocka för att anteckna tidpunkt, kön och vikt på varje valp som kommer ut.
Förhoppningsvis biter tiken själv av navelsträngarna men annars kan man själv slita av dem eller använda en barnsax, den är inte så vass som en vanlig sax. En slö sax gör att det inte blöder så mycket. Handdukar och tvättlappar att torka av fosterhinnor med kan behövas samt en engångsspruta att suga ut slem ut små nosborrar med om det skulle bli nödvändigt.

Massor av tidningar bör man ha till hands för att kunna byta till rena efter hand. En filt för de små är också bra. Fleece är praktiskt för det torkar jättefort efter tvätten. Och en del tvätt lär det väl bli...

 


©2009 Mimmi Kylemark