Kaksis valpning, del III

 

Dräktighet & Mat!

 

Text: Mimmi Kylemark

En Faraotik med två veckor kvar. Inget tvivel om dräktighet där.

Tecken på dräktighet


Jag fortsätter att leta information och fyller på min inköpslista. I den här artikeln blir det mest allmän information om dräktighet och mat till tik och valpar.

Den första frågan man ställer sig är naturligtvis - Är min tik dräktig? Det är svårt att svara på eftersom skendräktighet kan förvilla en väldigt länge. Några tydliga tecken har jag i alla fall hittat och dessa är:

(Oj, Kaksi besöker valplådan och kollar in den)

  • Viss vulvasvullnad kvarstå efter löpet

  • Hanhundar är intresserade

  • Tiken är illamående i 3:e och /eller 5:e veckan efter parning

  • Spen- och juverförstoring från 5:e veckan

  • Bukförstoring från 5:e veckan

  • Klar , lite seg flytning från ungefär 5:e veckan

  • Fosterröelser kan ses och kännas från 7:e veckan

Detta betyder att jag bör kunna känna sparkar och buffar från valparna nu!
 


 

HUR MÅNGA?
Alla valpar är ca 2 dm när de föds oavsett ras. Det finns över 240 godkända raser i Sverige plus alla blandningar, storleken på hunden bestämmer hur många valpar det kan bli. En chihuahua får oftast bara en eller två valpar, medan en grand danois kan få fjorton! Rekordet man känner till är en kull på 23 valpar där alla var friska och överlevde! Jag blir så nöjd med mellan fyra och sex stycken.

Man kan ju göra ultraljud i vecka 3 och i vecka 5 men oavsett vad ultraljudet visar så kan man ändå inte vara säker på hur många valpar som ska komma ut. Foster som är missbildade dör ofta och resorberas, dvs sugs upp av kroppen. Allt ett ultraljud med säkerhet kan visa är att tiken verkligen är dräktig. - Men det upptäcker man ju så småningom ändå. :-)

MAT
Just nu undrar jag om Kaksi får för mycket eller för lite mat! Hon ska inte bli fet men inte heller vara för smal. Jag bytte ut hennes vanliga Doggyfoder mot Royal Canins valpfoder, det kan man ge till dräktiga tikar och till valpar redan från avvänjningen. Hon äter nu nästan 6 dl om dagen med lite extra kattmat från burk och kött. Idag blev det vildsvin som min mor bidragit med. Sedan får hon 1 tsk linolja på maten morgon och kväll. Hon ser bra ut i kroppen så jag hoppas det räcker. Det är protein dräktiga tikar behöver mer av, så stoppa inte i dem massa pasta och andra kolhydratrika livsmedel. I morgon ska jag börja med en äggula varannan eller var tredje dag och lägga på lite mer kött. Det är nog också dags att börja ge tre mål per dag i stället för två för hon äter inte alltid upp.

Ett ultraljud på en dräktig tik. Jag kan i alla fall se att minst en valp finns därinne. Häftigt!

 

 

Junior 32 för medelstora hundar får Kaksi under dräktigheten och valparna när de ska avvänjas. De kan sedan äta samma mat upp till 1 års ålder. Högt energivärde och bra proteinkällor säger tillverkaren.

Golden retrievertik med synliga förstorade spenar. Detta syns lättast på en förstföderska.

Även valparna ska ju så småningom ha annan mat än mammans mjölk. Förhoppningsvis har hon mjölk så det räcker. Tiken ska inte få för mycket mat när valparna kommit - då kan hon få mjölkstockning. Det fick vår taxtik när jag var liten och min mor fick mata 4 valpar med nappflaska dygnet runt! Får hon för lite mat så får naturligtvis valparna inte den näring de behöver. Det tar 3-4 dagar innan mjölkproduk-tionen anpassats till mängden valpar. När valparna är 2-3 veckor gamla suger de ur tiken så mycket mjölk att hon behöver få ca 3 ggr mer energi än normalt.

När valparna är 3 veckor ska de introduceras till annan föda med små små smakportioner. Man ger samma mat i 3 dar, 3 portioner om dan, sedan lägger man till en ny typ av mat och fasar ut den första. Man kan t ex börja med små bollar av nötfärs, sedan får de lite valpvälling med köttfärs, några dagar med bara välling och sedan introduceras uppblött valpfoder i vällingen. Vanlig människovälling har inte tillräckligt med näring för valpar. Det finns färdig valpvälling att köpa annars gör man den enkelt såhär:
- 2 dl maizenavälling kokt på 3%mjölk
- 1 äggula
- 1 msk gräddfil
- 1 dryg tsk druvsocker
- 1 knapp tsk citronsyra

När valparna helt har gått över till uppblött torrfoder bör man introducera A-fil eller Dofilus i maten. Börja med 1 tsk per dag och öka successivt tills valpen får 1 msk-1 dl ett par gånger om dan. Filen innehåller mjölksyrebakterier som är bra för valpens mag- och tarmbakterieflora.

När valparna börjar med fast föda kan tiken börja erbjuda upplägg, alltså mat hon kräker upp. Detta är helt OK så länge inte tiken ätit något olämpligt. Så ger vargar mat till sina valpar.

Från om med 3 veckors ålder ska valparna också ha fri tillgång till vatten. Använd en stabil men inte för stor skål, valpen ska inte kunna drunkna i skålen! En stor ren sten kan vara bra att lägga i skålen för att minska mängden vatten och öka stabiliteten..

Hur mycket ska valpen äta?
Valpar ska naturligtvis också få lagom med mat. Valpens kropp ska vara päronformad med en rund mage. Men den ska också ha hull över revbenen. Pälsen ska vara blank och fin och valpen ska sova djupt och avslappnat. En gnällig valp får kanske för lite mat. Och en fet valp påfrestar sitt skelett alldeles för mycket. Hm, verkar som om lagom är bäst även här - vad nu lagom är?

Om tiken inte har mjölk?
Skulle tiken inte kunna dia sina valpar kan man faktiskt få en amma till valparna. Kontakta SKK för mer information. Väljer du att mata valparna själv kan du inte använda något annat än mjölkersättning anpassad för just valpar. Att mata med nappflaska är arbetsamt, speciellt med stora kullar, och risken finns också att valpen får ner mjölk i lungorna och får lunginflammation. Bättre då att en veterinär visar dig hur du sondmatar valparna.

Ingen verkar vara lik morsan!

 


©2009 Mimmi Kylemark